آش یارمه
اقوام ایرانی در هر گوشه و کنار این سرزمین جلوهای از فرهنگ و اصالت ایرانِ کهن هستند؛ فرهنگی که از لباس محلّی، موسیقی محلّی، جشنها و آیینها و غذاهای سنّتی و محلّی را شامل میشود. این بار به استان سرسبز خراسان شمالی سفر کردهایم تا پای سفرۀ مردمان این دیار بنشینیم و طعم و مزّۀ دلنشین غذاهایشان را بچشیم.
بجنوردیها غذایی محلّی دارند به نام «آش یارمه»؛ که در این هوای سرد زمستانی طرفداران زیادی دارد و گرمابخش است. در ادامه طرز تهیّۀ این آش خوشمزه را میخوانید.
موادّ لازم
نخود، یک لیوان
لوبیا سفید، یک لیوان
بلغور گندم، دو لیوان
چریش یا اسفناج خرد شده، یک کیلو
نمک و فلفل، به مقدار لازم
دوغ، به مقدار لازم
طرز تهیّه
مادّۀ اصلی این آش محلّی نوعی سبزی کوهی به نام «چریش» است؛ البتّه در صورت در دسترس نبودنِ این سبزی میتوانید از اسفناج هم استفاده کنید. در مرحلۀ اوّل نخود و لوبیا را که قبلاً خیس کردهایم، جداگانه میپزیم. سپس چریش یا اسفناج خرد شده را به حبوبات اضافه میکنیم. بعد از پخته شدن سبزی به همراه نخود و لوبیا، نمک و فلفل را به آش اضافه میکنیم و شعلۀ گاز را کم میکنیم تا آش جا بیفتد. در پایان در ظرف میکشیم و در کنارش دوغ سرو میکنیم.
نکات:
· در این آش از هیچ روغنی استفاده نمیشود و کاملاً سالم است.
· اگر در فصل بهار به استان خراسان شمالی سفر کردید، حتماً سراغ سبزی چریش را بگیرید.
· سبزی کوهیِ چریش را میتوان در پخت نان و آش یارمه به کار برد.