بوی سیر و گشنیز و شملی
۱۳۹۶/۰۱/۱۷ تعداد بازدید: ۲۶۰۲۰
بوی سیر و گشنیز و شملی
زهره سعادت
چرخ زدن در بازارهای هر شهر یکی از علاقهمندیهای هر مسافر است؛ چون باید به شهر و دیارش برگردد و سوغات ببرد. بوشهر شهری تاریخی است و معماریهای دوران گذشته هنوز هم در بافت قدیمی آن به ویژه در محلّههای کوتی، بهبهانی و دهدشتی به چشم می خورد.
بازار قدیم
یکی از چند بازار سنّتی ایران است که بعد از گذشت چندین سال از عهد قاجار هنوز هم پابرجاست و رونق دارد. بازار قدیم در محلّة دهدشتی بوشهر واقع شده و راستههای معین التّجار و رییس التّجار از راستههای معروف آن هستند.
اگر گشت و گذارمان در بازار را از جنوب آن شروع کنیم، ابتدا راستة قنّادیها را میبینیم و بعد راستة مسگرها و لحیمکارها و بعد از اینها راستة ساعتفروشها و پارچه فروشها و لوکس فروشها و عطّارها و کتابفروشها و ماهیفروشها و سبزی و میوهفروشها و لبنیاتیها و در آخر حیاطهای قسمت شمالی به چشممان میآیند. جلوتر که برویم به مسجد شنبدی در محلّة شنبدی میرسیم. بازار قدیم بوشهر حدود 250 مغازه دارد و جالب اینکه در کنار کاسبهای مسلمان، چند کاسب یهودی و مسیحی هم در این بازار داد و ستد میکنند.
معماریِ این بازارِ به جا مانده از دوران قاجار طوری است که در زمستان از ریزش برف و باران و در تابستان از تابش مستقیم آفتاب به داخل جلوگیری میکند و تهویة مناسبی هم دارد. و همة اینها یعنی آرامش خاطرکسانی که برای خرید به این بازار میروند. بازار قدیم بوشهر به دلیل معماری منحصر به فردی که دارد، در فهرست آثار ملّی ایران به ثبت رسیده و یکی از جاذبههای گردشگری مهمّ استان بوشهر است.
و امّا بخوانید از حال و هوای بازار قدیم بوشهر از زبان نجف دریابندری، نویسنده و مترجم بزرگ ایرانی که اهل بوشهر است: «همیشه چند تا غراب(کشتی) توی غوپی( لنگرگاه) دور از ساحل لنگر انداخته بودند و جاشوها با جهازهای تشاله شراع( بادبان) میکشیدند و میرفتند تا غراب را خالی میکردند و میآوردند تحویل گمرک می دادند. گمرک زیر گونیهای شکر و صندوقهای چای و عدلهای قماش پیدا نبود. تاجرها توی دفترشان مینشستند و قلیان سفالی می کشیدند و تسبیح کهربا میگرداندند. میرزاهای عینکی دفترها را مینوشتند و نامههای انگلیسی را دو انگشتی ماشین میکردند. پادوها میان گمرک و بنگاههای باربری دوندگی میکردند. عصر همه توی قهوهخانه جمع میشدند و نقشة سنج و دمام و مراسم سینهزنی در مساجد چهار محل را میکشیدند. بازار بندر دراز و کشیده بود. دو طرف بازار دو ردیف دکّان باز میشد که جنس و بارشان را روی سکّوهای منبر مانندی چیده بودند. طاس های فلفل و زردچوبه، دارچین و خسرودار، سینی حلوای مسقطی، رنگینک، پشمک، سلوگه، کلوچه، کماچ، باخسم و پنگ های خارک و رطب، بلهای خرما، طاقههای چیت و چلوار، وال و لنگوته مالایاری و حریر، سندس بنارسی، شال شیرشکری، پاپلین سفید، زرد و گلخاری، شیر در قرابه، چنبرهای طناب و دستههای قلّاب، بستههای تور و گلوفههای خیط، کوزة قلیان، نی هندی و نیاب سرخ مهره دوزی، تنباکوی دخترپیچ و هکان، گونیهای میگو، موتو، هشینه و بندیلههای ماهی شور خشک (دونمکه) که دیدنشان آدم را از تشنگی هلاک می کرد. امّا شربت فروشها هم در فصل گرما با سطلهای لعابی سفید و لیوان بلور تراش در بازار بالا و پایین میرفتند و به خریداران شربت آبلیمو میفروختند. نزدیک ظهر بازار خلوت میشد و بوی سیر، گشنیز، شملی و پیاز داغ از پنجره ها بیرون میزد. دکّاندارها یک تور ماهیگیری کهنه روی بساطشان میکشیدند و برای خوردن قلیه ماهی و رطب کبکاب و خواب بعد از آن به خانههای خود میرفتند».
بازار ماهیفروشان
هر شهر ساحلی معمولاً یک بازار ماهیفروشها هم دارد و بوشهر هم از این قاعده مستثنی نیست. بازار ماهیفروشان بوشهر در سال 1353 ساخته شده و در خیابان شهدای این شهر قرار دارد. متأسّفانه از این بازار قدمی استقبال چندانی نمیشود. فرسودگی بازارچه، فضای کوچک و قرار گرفتن آن در محلّی پر رفت و آمد از دلایل این عدم استقبال است.
کاش فکری به حال این بازار میشد و امکانات و ظاهر آن بازسازی میشد.
- کلمات کلیدی:
- بوی سیر و گشنیز و شملی
- قصرنامه