زیارت بهشتی
۱۳۹۵/۰۱/۱۷ تعداد بازدید: ۲۰۱۵


زیارت بهشتی

ایران رنگارنگ ما فقط کویر و خشکی ندارد. هرچند کویر هم زیباییهای خود را دارد. در میان کوهها و درّههای سرسبز ایلام، مقبرهای است که میگویند آرامگاه ابدی برادرزادة امام رضا (ع) است. در اخبار چنین آمده که او برای یاری عموی خود عازم خراسان شده بود، امّا در راه توسّط مأمون، خلیفة عبّاسی به شهادت رسید یا به تعبیری رضایت اقامت همیشگی در طبیعت بکر ایلام را گرفت.
بیایید با هم گشتی در اطراف مقبرة او بزنیم. درّه شهر از شهرستانهای شرقی استان ایلام و همسایة استان لرستان است. بر روی رودخانة خروشان سیمره در عهد ساسانی پل گاومیشان را زدهاند. پلدختر اگر چه در لرستان است، امّا خیلی از آرامگاه دور نیست. شرق آن را که بگیری، به پل میرسی. از جنوب به دامنة کبیر کوه و تنگ بهرام چوبین راهی هست. سیمره را که گفتم، در شمال بقعه است، امّا بقعه در پانزده کیلومتری درّه شهر و در دهستان ارمو قرار دارد. این دهستان سرسبز قلعه و آبشاری زیبا دارد و یک امام زادة دیگر به نام امام زاده زید بن حمزه.
داریم به برادرزادة امام رضا(ع) نزدیک میشویم. آرامگاه بابا سیف الدّین در دامنهای موسوم به «چهار طاق» قرار دارد. در حوالی آن گورستانی قدیمی مربوط به اوایل دورۀ اسلامی وجود دارد. نمیدانم اوّل گنبد قیفی شکل آن توجّهتان را جلب میکند یا درختان چند صد سالة چنار. این درختان تناور در آن دامنة سرسبز خودنمایی میکنند و شکوه فضا را چند برابر. اگر از اینها بگذریم، دیگر حتماً گنبد غریب و تقریباً استثنایی تنها چیزی است که چشمها را خیره میکند. این گنبد که ارتفاعش از زمین 7 متری میشود، بر روی مقبرهای قدیمی و مربّع شکل با ابعاد پنج و نیم متر قرار دارد. جنس بنا از سنگ، گچ و آجر است. حتّی ورودی را هم با گچ سفیدکاری کردهاند.
داخل که شوید، دو قبر میبینید که سنگ نوشتهای ندارند. سیّد سیف الدّین محمّد ابن ابراهیم ملقّب به بابا سیف الدّین در این مکان خفته است. شجره نامۀ او به زبان عربی موجود است و از زبان آیت ا... بروجردی نقل شده است که: «سیّد سیف الدّین محمّد علیه السّلام، فرزند امام زاده ابراهیم ایا جوایی (ع)، فرزند امام موسی کاظم (ع) هستند». او را از برکات کبیرکوه دانستهاند. زیارتی این چنینی در دامن طبیعت بکر ایلام این فکر را به ذهن میآورد که بابا سیف الدّین چقدر آدم خوبی بوده که در این مکان بهشتی به خواب ابدی رفته است.