
خطرمرگ حتمی!
خطرمرگ حتمی!
محمّد کوه خضری
مقدمه: آیا مایلید با یک بلیط ضمن سفر هوایی هم به مقصد برسید و هم هیجان یک شهربازی پر التهاب را تجربه کنید؟
در این شماره قصد داریم به جای معرفی پایانهها به چند فرودگاه ترسناک در دنیا سری بزنیم و ضمن ترشح مقداری آدرنالین توسط غدد فوق کلیوی، قدر فرودگاه وطنی «شهید هاشمی نژاد» خود را نیز بیشتر بدانیم!
فرودگاه خوانچو یوراسکین، جزیره سابا، دریای کاراییب
اگر تجربة سفرهای هوایی خود را مرور کنید حتما به خاطر میآورید که در اکثر سفرها آنقدر هواپیما روی باند دور دور میزند که حوصلة مسافران را سر میبرد و نگاه همه به بیرون است تا ببینند بالاخره کی خودشان را در ارتفاع خواهند دید. اما فرودگاهی در جزیرة آرام «سابا» در آبهای رویایی دریای «کاراییب» وجود دارد که هنوز موتور هواپیما گرم نشده میزند دنده هوایی و خودت را میان دریا و آسمان میبینی! اما چرا خلبان اینقدر برای تیک آف عجله دارد؟ آیا مانند تاکسی خطیها میخواهد تعداد مسافر بیشتری جابجا کرده و سر برج حقوق بیشتری بگیرد؟! حقیقت این است که اگر در این باند زود نجنبد مسافران خوراک کوسه ها میشوند! چرا که در حالیکه به طور معمول طول یک باند استاندارد برای هواپیماهایی با وزن زیر 90 هزار کیلوگرم کمتر از 1800 متر نیست و با افزایش ارتفاع از سطح دریا این طول به بیش از 3000 متر میرسد، این باند سر تا تهش روی هم 400 متر بیشتر نیست! بنابراین تنها میتوان با هواپیماهای کوچک و مینیبوسی به این جزیره سفر کرد. البته هنگام لندینگ اوضاع از این هم بدتر است و علاوه بر سقوط نکردن به دریا باید نگران برخورد هواپیما با کوهها هم بود زیرا باند دقیقا در میان کوه و دریا واقع شده.
فرودگاه دیگری به نام «گوستاو سوم» نیز مشابه فرودگاه جزیرة سابا، در سن بالتمی واقع شده که طولی مشابه داشته به علاوة اینکه باند درست کنار یک جاده و روی شیبی واقع شده که به ساحلی مملو از گردشگرانِ در حال گرفتن حمام آفتاب ختم میشود!
فرودگاه پرنسس جولیانا، سن مارتین
این فرودگاه در یکی از کوچکترین جزایر جهان به نام «سن مارتین» در شمال دریای کاراییب و بین دو کشور فرانسه و هلند واقع شده. ساحلی به نام «ماهو» دارد که برای خودش یک پارک وحشت به شمار میرود و همین ترسناک بودن، ساحل آن را به یک جاذبة گردشگری برای توریستهای دست از جان شسته تبدیل کرده! زیرا هر لحظه ممکن است یک هواپیمای غول پیکر تنها چند متر بالاتر از سرشان عبور کند.
حتی نشستن در ساحل ساکت و آرام(!) کنار فرودگاه جزیره هم نیاز به تسلط بر شنا دارد چرا که حتی اگر شانس آورده و هواپیما روی سرتان فرود نیاید، باد ناشی از موتور هواپیماهای جت غول پیکر قطعا به داخل دریا شوتتان خواهد کرد! شاید به همین دلیل است که در سرتاسر ساحل تابلوهای «خطر مرگ حتمی(!)» به چشم میخورد!
فرودگاه گیبرالتار، جبل الطارق
این فرودگاه واقع در دهکدهای کوهستانی در ساحل جنوبی اسپانیا با طول باند 1828 متر است. اگر چه باند این فرودگاه نیز به دریا ختم میشود ولی خطرناک بودن آن تنها به احتمال سقوط در دریا محدود نمیشود بلکه باند این فرودگاه بین المللی درست از میان خیابان عریض و پرترددی که از قضا خیابان اصلی شهر نیز هست عبور میکند. حال تصور کنید داخل هواپیما نشستهاید و هر لحظه منتظر تیکآف هستید که یهویی آقای کاپیتان جفت پا میزند روی ترمز و شما از کابین خلبان به کف باند(یا همان خیابان!) شلیک میشوید. چرا!؟ چون درحالیکه تمام موتورهای هواپیما روشن و با 360 تا سرعت میخواهد بپرد، یهویی یک نیسان آبی چراغ را رد کرده و میپرد وسط خیابان (یا همان باند!).
فرودگاه هیلاری تنزینگ(لوکلا)، نپال
این فرودگاه در ارتفاعی نزدیک به 3000 متر از سطح دریا، از یک طرف در میان انبوهی از کوهها واقع شده و از طرفی انتهای باند 460 متری آن به درهای ترسناک و عمیق منتهی میشود. به همة این شرایط اضافه کنید مهگرفتگی، کاهش دید، بارندگی و اوضاع نامساعد جوی را. با این حال جای تعجب نیست اگر بشنویم تنزینگ، فرودگاهی محبوب برای ماجراجویانی است که میخواهند لذت صعود به قلة 8844 متری کوه اورست را بچشند!
فرودگاه کنگوناس، سائوپائولو برزیل
خطرناک بودن این فرودگاه نه به کوتاهی باند فرود آن است، نه مجاورت با کوهستان و دره و دریا، بلکه علت نا امنی آن نزدیکی بیش از حد به مناطق مسکونی است که البته این موضوع نه برای مسافرین که برای ساکنین محلههای اطراف ترسناک است زیرا برای مسافر هواپیما تفاوتی نمیکند که روی دشت سقوط کند یا روی مناطق مسکونی، در هر صورت خواهد مُرد! ولی ساکنین محلههای اطراف این فرودگاه علاوه بر سرسام و مشکلات شنوایی هر لحظه ممکن است در یک سانحة هوایی جان به جان آفرین تسلیم کنند!