قم در قم
۱۳۹۶/۰۴/۱۶ تعداد بازدید: ۲۵۸۶۱


قم در قم
شاید این روزها بیش از هر زمان دیگری با لهجۀ شیرین قمی در فضای مجازی و از طریق ویدئوهای «امپراطور کوزکو» آشنا شده باشید. ما شکموترها قم را به سوهانش میشناسیم! وجه مشترک همة ما امّا آرزوی سفر به قم و زیارت حضرت فاطمه معصومه(س) است.
قم در قم
شهر قم مرکز استانی به همین نام است؛ شهری در کنار رودخانۀ قمرود که آن را «پایتخت مذهبی ایران» مینامند.
شهر قم جزء معدود شهرهای دنیاست که در تمام طول تاریخ اسلام همیشه شیعهنشین بوده است. بزرگترین حوزة علمیّة کشور و مسجد جمکران نیز در این استان واقع شده است.
شهر قم جزء معدود شهرهای دنیاست که در تمام طول تاریخ اسلام همیشه شیعهنشین بوده است. بزرگترین حوزة علمیّة کشور و مسجد جمکران نیز در این استان واقع شده است.
استان قم با تهران، مرکزی، سمنان و اصفهان همسایه است. تابستانهای قم بسیار گرم و زمستانهایش بسیار سرد است؛ بنابراین اگر قصد سفر به این استان را دارید، فروردین و اردیبهشت یا شهریور و مهر بهترین زمان مسافرت است.
از زیرشلواری تا دست فرمان!
قمیها به واسطۀ وجود حرم حضرت معصومه(س) مردمانی مهمان دوست و مهمان نوازند. آنها مانند دیگر مردمان کویر سختکوش و محکمند. از خصوصیّات منحصر به فرد مردان قمی شاید بتوان به وجود زیرشلواری در دمای بالای 40 درجه در زیر شلوارشان اشاره کرد!
گفته می شود دست فرمان قمیها از حیث شوماخریت(!) قابل رقابت با ما مشهدیها و چه بسا شوماخر صفتتر است! دستپخت زنان قم بسیار خوشمزه و خیلی چرب و چیلی است. قم یک کلم محلّی هم دارد به نام «قنبید».
گویش قمیها
قم به علّت مهاجرپذیر بودن دارای تنوّع بالای زبان و گویش است. امّا زبان رسمی این استان فارسی با لهجۀ قمی است. البتّه لهجههای ترکی، عربی، لری و کردی هم کمابیش در این استان شنیده میشوند. شاید یکی از ویژگی های این لهجة گرم و شنیدنی کوتاهکردن و خلاصهسازی واژگان آن باشد. به چند نمونه توجّه کنید: «مگ» به جای واژۀ «مگر». «یُخده» به جای عبارت «یه خرده». یا حتّی «بی» به جای «بیا»!
لباس قمیها
گرچه زنان قمی در گذشته پیراهن دورچین، شلیته، جلیقه و شلوار قردار میپوشیدند، ولی امروزه تقریباً پوشش تمام آنها چادر است. مردان نیز برخلاف کت و قبا و جلیقههای قدیمی، امروزه پیراهن و شلوار میپوشند.
آداب و رسوم قمیها
عید قربان
مردم قم در روز عید قربان پشت گوسفند را حنابندان میکنند! دستمال قرمزی به گردن حیوان میبندند و چشمانش را سرمه میکشند. آنها پس از گذاشتن قند و نبات در دهان قربانی او را ذبح میکنند.
یادمان ورود حضرت معصومه(س) به قم
قمیها هر ساله در روز بیست و سوم ربیع الاوّل مراسمی برای گرامیداشت ورود حضرت فاطمۀ معصومه(س) به شهرشان اجرا میکنند. آنها به همراه خادمان حرم به صورت نمادین به استقبال آن بانوی بزرگوار میروند. در چنین روزی در سال 201 هجری قمری مردم قم با شخصی به نام موسی بن خزرج که از ارادتمندان و بزرگان قم بوده تا بیرون شهر به استقبال حضرت معصومه(س) میروند. موسی بن خزرج افسار شتر حضرت را به دست گرفته و ایشان را تا منزل شخصیشان هدایت میکند.
سر درختی
مردم روستای «وشنوه» در قم در اوایل بهار با هزینة اهالی ده گاوی میخرند و با بستن پارچهای سبز به گردنش او را دور روستا میگردانند. سپس گاو را مقابل امامزداه قربانی میکنند و با گوشتش هلیم میپزند. این مراسم برای در امان ماندن باغها از گزند سرماست.
تخم مرغبازی
یکی از رسوم منحصر به فرد قمیها در ایّام نوروز، تخم مرغبازی است. به این ترتیب که جوانترها با تخممرغهایی که از بزرگترها هدیه گرفتهاند، در دو طرف رقابت حاضر میشوند. یکی از طرفین بازی تخممرغ خود را به گونه ای که تنها قسمتی از آن دیده شود، در دست میگیرد؛ سپس طرف مقابل با تخممرغ خود روی آن ضربه میزند. اگر تخم مرغ بشکند، ضربه زننده برنده است و تخم مرغ شکسته شدۀ حریف از آن او میشود. بعد از این جای طرفین عوض میشود و نوبت حریف است تا ضربه بزند. بازی تا جایی که تخم مرغهای یکی از طرفین تمام شود، ادامه مییابد.
بستنی نوروزی
یکی از آداب خوشمزۀ نوروز در بعضی از روستاهای استان قم، خرید بستنی توسّط داماد در روز دوازدهم فروردین است. این بستنیها بین قوم عروس و در کنار رودخانه توزیع میشود.
- کلمات کلیدی:
- قم در قم