سنگ پای قزوین
۱۳۹۴/۰۶/۱۷ تعداد بازدید: ۲۶۸۳
سنگ پای قزوین!
سنگ پای قزوین!
مقدّمه: رو که نیست، سنگ پای قزوینه!
نام قزوین را که میشنویم، ناخودآگاه تصویری از یک سنگ متخلخل جلوی چشممان میآید! امّا آیا واقعاً سنگ پا جزء سوغات قزوین است؟
وقتی کوه آتشفشان فوران میکند، سنگهایی به بیرون پرتاب میشوند که همزمان از خود گازی را متصاعد می کنند. این گاز سبب سوراخ سوراخ شدن سنگها میشود، امّا اینکه چه کسی نخستین بار این نام علمی را روی این نوع سنگ گذاشت(!) و رابطهای بین حاصل این پدیدۀ زمین شناسی با پاشنۀ پا کشف کرد، در هالهای از ابهام است!
بد نیست بدانید تحقیقات دانشمندان نشان داده، استعمال روزانه و مداوم این سنگ روی پاشنۀ پا به کاهش دیابت نوع دو کمک میکند. بنابراین هیچ بعید نیست در آیندهای نزدیک، سنگ پا را پشت ویترین داروخانهها و قزوین را یکی از قطبهای مهمّ درمان دیابت در دنیا ببینیم!
سبزِ پستهای!
آیا میدانید قزوین یکی از صادرکنندگان کالای لوکسی به نام پسته به کشورهای اروپایی و اطراف خلیج فارس است؟ دشت قزوین با داشتن منابع آبی فراوان و زمین حاصلخیز، هر ساله 2500 تن پسته تولید میکند. ویژگی اصلی پستههای قزوین رنگ سبز پستهای! و طعم متفاوت آن است.
از انواع پستة قزوین میتوان به پستۀ شمشیری، پستۀ بادامی( ما که نخوردهایم، امّا احتمالاً داخلش بادام است!)، پستۀ کلّه بزی، پستۀ بقاّلی(داخل پوست پسته، یک بقّالی است!)، کال خندان، قرمز پسته و سفید پسته اشاره کرد.
نم نم دوزی
یکی از صنایع دستی قزوین، دوختی سنّتی روی وسایلی مانند جای مهر، جای قیچی، جای شانه و ... توسّط منجق است. طبق تحقیقات نویسنده، از آنجا که دوخت این اثر دست دوز نیاز به ظرافت و دقّت فراوان دارد، تولید آن آرام آرام و نم نم جلو می رود؛ به همین دلیل به آن نم نم دوزی میگویند! که البتّه «یواش یواش دوزی» هم نام بدی نیست!
گلابتون دوزی
هنری مشابه سوزن دوزی (دوخت طرحهای مختلف با قلّاب و سوزن و نخ روی پارچه) با این تفاوت که به جای نخ های رنگارنگ تنها از مفتولهای ظریف و نازک طلایی و برنجی در آن استفاده میشود. این هنر دستی در گذشته به جای اینستاگرام و تلگرام، سرگرمی دخترانی بود که در تدارک رفتن به خانۀ بخت بودند! و برای تزیین جهیزیه در وسایلی مانند کیف پول، جای شانه و ... به کار میرفت.
پن بافی
پن بافی یا نوار بافی یا کارت بافی به بافت نوعی نوار باریک و کم عرض، امّا مقاوم گفته میشود که در تزیینات لباس، دور یقه، لبة آستین و... به کار میرود. نقوشی که روی این نوارهای باریک طرّاحی میشود شامل مارپیچ، چشم بلبل، چشم خروس و سایر اعضا و جوارح برخی حیوانات دیگر است! از ویژگیهای این هنر چند هزار ساله می توان به روزآمد شدن کاربرد آن در مواردی مانند بند کفش، بند موبایل و حتّی کراوات اشاره کرد.
نقّاشی پشت شیشه
این هنر که اکثراً با نقّاشی روی شیشه به نام «ویترای» اشتباه گرفته میشود، در دورة صفویه از ونیز وارد ایران شد. نقّاشی پشت شیشه شامل انواع سبکهای حماسی، گل و مرغ، آیات و پرتره است.
از دیگر صنایع دستی مردمان هنرمند دیار قزوین میتوان به فرش بافی، گلیم بافی، منبّت و مشبّک، قلمدان سازی و خطّاطی اشاره کرد.
جالب است بدانید قزوین علاوه بر سوغاتهایی مانند نان برنجی، نان قندی، نان نخودی، نان گردویی و ... نوعی پنیر هم دارد که در گذشته آن را داخل کوزه و زیر خاک نگهداری میکردند و هم اکنون نیز میتوان این نوع پنیرِ زیر خاکی و چند ساله را در بازار قزوین تهیّه کرد!