گذرگاههای تاریخ، بزنگاه های تاریخی
۱۳۹۵/۰۸/۱۹ تعداد بازدید: ۲۴۸۸۱


گذرگاههای تاریخ، بزنگاههای تاریخی
کهگیلویه و بویر احمد شاید استان کهنی نباشد، امّا در منطقهای قرار دارد که کهنترین تمدّنهای این سرزمین در آن شکل گرفتهاند. از گذشتههای دور، دامنۀ زاگرس از شمال تا جنوب به دلیل وجود آب کافی، خاک حاصلخیز و همچنین مراتع غنی مورد توجّه ساکنان این کرة خاکی قرار گرفت. ایلات و عشایر منطقه سالهای سال است که در مسیرهای کوچ مشخّص خود، راههای کوهستانی زاگرس را در مینوردند. ناحیهای که اینک این استان در آن واقع است، خود نقطهای استراتژیک است؛ زیرا شهرهای شوش و اصطخر و هگمتانه با گذر از «اَنشان» (منطقهای که اکنون کهگیلویه در آن واقع است) با هم مرتبط میشدند.
اگر از دوران ابتدایی تاریخ کمی فاصله بگیریم و تا عهد صفویان و ظهور محمود افغان پیش بیاییم، گزارش های مکتوب دیگری از نقش این راهها در ارتباط و حتّی استقرار مرز و بوم ایران زمین مییابیم. در کتاب سفرنامة کروسینسکی که در قرن 19 یعنی اواخر عهد صفوی نوشته شده، در دلیل جنون محمود افغان و روی گردانی سپاهیانش از او عنوان شده است که محمود افغان در فصل سرما و بارش باران به کهگیلویه می رود، در برف گرفتار می شود و سپاهش از بین می روند. شرح ماجرا از این قرار است:
«سپاه بسیار به عزم تسخیر لرستان و بختیاری روان گردید. به محمود غیرت دست داد و به نواحی کوهگیلویه جهت اخذ انتقام رفت. اتّفاقاً شبی برفی عظیم بارید و محمود از آن نواحی به جای دیگر حرکت نتوانست کرد. از هر طرف برف راه را بسته بود و اطراف و اکناف محمود را احاطه کرد. تا سه ماه شدّت برف و سرما طول کشید. به هر طرف تاختند، راه به جایی نتوانستند ببرند. او در آن تپّه ذلیل و سرگردان ماند و بعد از سه ماه که برفها آب شد، به ناچار سپاه سه هزار نفری افغان برهنه و عریان به اصفهان رسیدند و پنهانی به شهر وارد و افاغنه از محمود روگردان و عازم بلاد و اوطان خود شدند». در فارسنامۀ ناصری که در عهد ناصرالدّین شاه نوشته شده و بدایع الاخبارکه در اواخر عهد صفوی نوشته شده، هرکدام جوانبی از این شکست ذکر شده است؛ مخصوصاً همین آوارگی چند ماهه در کوههای کهگیلویه و نوشتهاند که چون محمود از شکست برگشت، آثار جنون در او پیدا شد و دستور قتل عام ذکور صفویه را صادر کرد.
این بزنگاه باعث واقعهای تاریخی شد؛ به عبارتی میتوان گفت این گذرگاه تاریخ ساز شد. بی دلیل نیست که کوچ عشایر زمان و مسیر خاصّ خود را دارد؛ مسیری که هنوز هم با تحوّلات بنیادین حمل ونقل، کم و بیش باقی است؛ چون حاصل درایت و تجربهای چندین هزار ساله است که هر تازه واردی نمیتواند از آن بگذرد.