رهاوردی از دیار هامون
۱۳۹۵/۱۰/۱۶ تعداد بازدید: ۲۵۸۳۲
رهاوردی از دیار هامون
زهره سعادت
پهناور و وسیع و گرم و مهربان ایستاده در جنوب شرقی ایران؛ سیستان و بلوچستان. با مردمانی صبور و زحمتکش که با بادهای 120 روزة سیستان و طوفان شن خو گرفتهاند. زندگی ساکنان خطّة هامون پر از نقش و پر از رنگ است. در سفر به استان زیبا و دیدنی سیستان و بلوچستان کولهبارمان را پر میکنیم از سوغاتیهای متنوّع این منطقه.
پر از نقش و طرح
سوزندوزی و خامهدوزی از صنایع دستی معروفی هستند که مختص خانمهای بلوچ و نورچشم آنان است. حاصل این دو هنر لباس، رومیزی، کلاه و جلیقه و وسایل تزیینی زیباست. خامهدوزی شبیه سوزندوزی است و تنها در بافت محصولات، از آینههایی کوچک استفاده میشود.
از جنس خاک
هنر دیرینه و دوستداشتنی سفالگری در استان سیستان و بلوچستان و به ویژه در روستای کلپورگان قدمتی شش تا هفت هزار ساله دارد. خانمهای این روستا ظروف و اشیای سفالی را بدون استفاده از چرخ سفالگری و تنها با دست میسازند و این نشاندهندة توانمندی بالای آنهاست. نقش این سفالها از آمیزش آب با سنگی به نام «تیتوک» و به دست سفالگر شکل میگیرد و بعد پخته میشود. زیبایی و طرح و رنگ ظروف سفالی کلپورگان شهرتی جهانی دارد.
تار و پودی از هنر
قالیبافی و گلیمبافی از دیگر هنرهایی است که به دلیل وجود دامهای اصیل از گذشته در سیستان و بلوچستان رایج بوده است. در این میان قالی و قالیچههای شهرستان زابل با توجّه به نوع بافت گره کیفیّت بالایی دارند. گلیمهای سنّتی محلّی با نقشهای زیبای سنّتی هم در خاش و سراوان بافته میشوند.
علاوه بر بافتن قالی و گلیم، حصیربافی هم در این استان مرسوم است. آن هم به دلیل وجود نخلهای زینتی کوتاهی که در بیابانهای بلوچستان بسیار دیده میشود و در گویش محلّی به آنها «پیش» میگویند. زیرانداز، سجادّه و کفش از جمله محصولاتی است که با حصیر بافته میشوند. اطراف دریاچة هامون را نیزارها پر کردهاند. از نوعی نی که به «لوخ» معروف است، انواع محصولات حصیری ساخته میشود. در مرکز و جنوب شرقی سیستان و بلوچستان هم از برگهای نخلی محلّی به نام «داز» هم محصولات حصیری بافته میشود.
به طعم شیرین زندگی
از جمله سوغاتیهای خوراکی زاهدان و سایر شهرهای سیستان و بلوچستان میتوان به انواع نانهای محلّی، مرکبّات، زیتون، ماهی، انواع خرما و ادویة آچار گوشت( ادویة مخصوص زاهدان شامل نمک، رازیانه، تخم گشنیز، فلفل قرمز، سیاه دانه، پودر انبه، تخم شنبلیله، انیسون، زردچوبه، برگ خشک شنبلیله، دانة خردل و آویشن) اشاره کرد.
کلوچه خرمایی یکی از شیرینیهای سنّتی شهرهای زابل و زاهدان است و طرفداران فراوانی دارد. خمیر این کلوچه از آرد، شیر، خمیر مایه، رازیانه و سیاه دانه تهیّه میشود و داخل آن با خرمای تفت داده شده پر میشود.
*******
سفرتان به سیستان و بلوچستان سرشار از شگفتی و تازگی و سوغات.