ونزوئلا ، بهشت گمشده
ونزوئلا ، بهشت گمشده
منصوره احمدی
مقدّمه
جمهوری ونزوئلا یا «ونیزکوچک»، کشوری شگفت انگیز با زیباییهای طبیعی فوقالعاده در قارّة پهناور آمریکاست؛ خطّة بزرگترین آبشار جهان و دیار مرحوم هوگو چاوز؛ کشوری ثروتمند در شمال آمریکای جنوبی با آب و هوایی چهار فصل. اگر اهل ماجراجویی، کشف ناشناختهها و دیدن «ترین»های طبیعت بکر هستید، سفر به این نقطة کره زمین را به هیچ عنوان از دست ندهید!
ونیز کوچک
گفته میشود یابندگان ونزوئلا هنگامی که دیدند مردم این سرزمین خانههای خود را روی آب ساختهاند، نام «ونیز کوچک» را بر آن نهادند؛ البتّه قبل از این «کریستف کلمب»، هنگام کشف این قسمت از آمریکای جنوبی آن را «بهشت زمین» نامیده بود.
ونزوئلا در مناطق جنوبی، گرمسیری و در مناطق شمالی، معتدل و مرطوب است، عین ایران خودمان. بیشتر جمعیّت این کشور در شمال آن (مازندران و گیلانش!) و نزدیک کاراکاس، پایتخت سکونت دارند. از شهرهای عمدة این کشور میتوان پس از کاراکاس، به والنسیا و ماراکای اشاره کرد.
مردم این کشور نیز همچون خودمان نفت خوارند! و 75 درصد درآمدهای ارزیشان از فروش نفت به دست میآید.
جذّابیتهای توریستی ونزوئلا تنها به آبشار و سواحل زیبای آن خلاصه نمیشود. شما میتوانید رعد و برقهای منحصر به فردی را که در هیچ کجای جهان دیده نمیشود، اینجا ببینید(البتّه اگر خاکستر نشدید!).
موقعیّت جغرافیایی
غرب ونزوئلا با کوههای پر برفِ طولانیترین رشته کوه جهان، یعنی «آند»، جنوب آن با جنگلهای سرسبز «آمازون» و شمالش با دریای رؤیایی «کارائیب» محدود شده است. ونزوئلا از شرق با گویان، از جنوب با برزیل و از غرب با کلمبیا همسایه است. از آنجا که ونزوئلا قبلاً مستعمرة اسپانیا بوده، زبان رسمی و ملّی این کشور اسپانیایی است. به دلیل مهاجرت نژادهای مختلف نیز ترکیبهای متفاوتی خلق شده؛ مثلاً همزمان در یک منطقه میتوان افرادی سفید با موی بور و چشمانی سیاه یا با پوست تیره، موی بور و چشمان آبی را در کنار هم دید. به علّت سیاستهای مهاجرتی، هم اکنون در کاراکاس مهاجرانی از کوبا، چین،کشورهای عربی و نیز ایران زندگی میکنند.
آب و هوا
آب و هوا در ونزوئلا معمولاً بین 17 تا 30 درجه است و لباس گرم به ندرت لازم است. این کشور دو فصل بارانی و غیر بارانی دارد و تنها زمان سرد آن که دما حدود 15 درجه کاهش مییابد، اواخر نوامبر تا اواسط فوریه در ساعات شب است. مسألة آزاردهنده در آب و هوا، رطوبت بالای آن است که سبب میشود هر روز قبل از خروج از هتل نیاز به استحمام و عوضکردن تک تک لباسهایتان داشته باشید، وگرنه هر لحظه ممکن است دیگران از شما فرار کنند!
موقعیّت سیاسی - امنیتی
از 17 مارچ 2014، شرایط سیاسی در ونزوئلا به شدّت ناپایدار شده و در بسیاری از شهرها خشونتهای اجتماعی دیده میشود. به همین دلیل بسیاری از کشورها به شهروندان خود برای سفرهای غیر ضروری به این کشور هشدار داده اند. برخی معتقدند کاراکاس یکی از خطرناکترین شهرهای جهان است و دلیل آن اختلاف شدید طبقاتی و به خصوص فساد اداری پلیس این کشور است. در این شهر میتوان ساختمانی 60 طبقه و لوکس را در کنار کلبههای محقّرانه و فقیرنشین مشاهده کرد.
پرواز به کاراکاس
مسافرت به ونزوئلا از طریق خطوط هوایی آلیتالیا، لوفت هانزا، ایرفرانس و از زمانی که ونزوئلا نامی آشنا در صدر اخبار دولت نهم جای گرفت(!)، امکانپذیر شد. طبیعی است که پرواز مشترک ایران- ونزوئلا مقرون به صرفهتر است. یک بلیط دو طرفه با لوفت هانزا، حدود 7 میلیون آب میخورد. قیمت حدودی یک تور 12 روزه به این کشور، حدود 10-12 میلیون تومان است. مجموعاً با احتساب توقّف بین راهی هواپیما در کشور واسط، حدود 16-18 ساعت در راه خواهید بود.
خرید در کاراکاس
واحد پول این کشور «بولیوار» است و به علّت قانون کنترل ارز استفاده از دلار، یورو و سایر ارزهای خارجی در معاملات و خرید و فروشها مجاز نیست. حدّاکثر مبلغی که یک مسافر میتواند هنگام ورود به این کشور همراه داشته باشد، 10 هزار دلار است و حمل بیش از این مبلغ دردسرهای قانونی از جمله بازداشت دارد! وسیلة مطمئن برای سفرهای داخل شهر، تاکسی و مترو است و استفاده از مینی بوسها توصیه نمیشود. جالب است بدانید شما با پرداخت یک دلار میتوانید 70 لیتر بنزین بزنید! از این رو یکی از تفریحات مردم کاراکاس، ماشین سواری و تولید دود و ترافیک و آلودگی صوتی است!
کاراکاس شهر نسبتاً گرانی است و اجارة یک آپارتمان خوب 2 تا 3 خوابه در گرانترین نقطة شهر، ماهانه دو تا سه هزار دلار است.
آبشار آنجل
بلندترین آبشار جهان با ارتفاع 979 متر که اوّلین بار در سال 1937 توسّط «جیمز آنجل»، خلبان آمریکایی کشف شد. این آبشار یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری ونزوئلاست که تصویری از بهشت را در چشم گردشگران خلق میکند.
سرچشمة این آبشار، بلندترین نقطة کوه «بویان تپوی» است. صدای تولید شده از ریزش آب آن غیر قابل تصوّر است. رنگینکمان هفت رنگ پایین آبشار که از پودر شدن آبهای سرازیر به دست آمده، تصویری مسحور کننده و حیرتانگیز خلق میکند که چشم برداشتن از آن بسیار سخت است.
به علّت وجود جنگلهای انبوه با شیب تند، مسیر این آبشار ماشینرو نیست و برای رسیدن به آن باید سختی زیادی تحمّل کرد. تنها راه رسیدن به آن استفادة ترکیبی از راههای هوایی، زمینی و دریایی(!) است؛ هلیکوپتر، هواپیما، قایق، به اضافةکوهنوردی و پیادهروی.
برخلاف آلودگیهای زیست محیطی در مناطق دیدنی ایران، طبیعت این منطقه با وجود بازدید فراوان گروههای گردشگری، همچنان بکر و وحشی است. این آبشار در پارک کانایما در ایالت بولیوار واقع شده؛ البتّه نه اینکه فکر کنید زیر آبشار، تاب و سرسره وجود دارد و گردشگران زیر انداز پهن کردهاند و در حال باد زدن کباب و قلیان کشیدن هستند! بلکه هرکدام از مناطق گردشگری طبیعی این کشور با نام «پارک» نامگذاری شده است.
پارک ملّی موچیما
این پارک در سواحل شمالی واقع شده و با 95 هزار هکتار وسعت، دومین پارک آبی ونزوئلا به شمار میرود؛یکی دیگر از دیدنیهای سواحل شمالی که با داشتن صخرههای مرجانی، سواحل زیبا، دهکدهها و تنوّع حیوانی و گیاهی جذّاب، مقصد گردشگران است. جزایر اطراف پارک، پاتوق دلفینها و نهنگها و محلّ لندینگ(!) پرندگانی چون پلیکان است. از دیگر جذّابیتهای این پارک میتوان به سرزمین موجهای آبی(!) آن اشاره کرد که تفریحاتی مانند غوّاصی، ماهیگیری، موجسواری، کایاکسواری و .. را فراهم میکند.
دشت بزرگ لاگران سابانا
لاگران سابانا یا دشت بزرگ، معروف به «دنیای گمشده». این منطقة همیشه سبز در بزرگترین پارک ملّی ونزوئلا، دارای تعداد زیادی رودخانه، آبشار و صخرههای قدیمی از جنس گرانیت است. به علّت وجود جنگلهای بارانزا، آب و هوای آن در تمام سال معتدل است و در نتیجه هرگز پاییز هزار رنگ ندارد. زیبایی این منطقه به حدّی است که آن را وارد فهرست جهانی یونسکو کرده است.
جزیرة مارگاریتا
جزیرهای که در ابتدا آدم را یاد کرة گیاهی مارگارین میاندازد، در شمال پایتخت با آب و هوایی معتدل، سواحل طولانی، شهرهای زیبا و دهکدههایی سنّتی قرار دارد. از بهترینهای مارگاریتا میتوان به مرداب پارک ملّی «لارستینگا» اشاره کرد. ناگفته نماند شایعاتی مبنی بر مخفیشدن قذّافی در این جزیرة با صفا وجود داشت!
یکی دیگر از شگفتیهای این جزیره، زندان «سن آنتونیو» است! این زندان هیچگونه شباهتی به زندانهای دیگر جهان ندارد؛ چرا که دارای بیشترین امکانات رفاهی از جمله شبکة اینترنت، منوی غذای مورد علاقه و درخواست مرخَصی روزانه از زندان برای محکومان است و از این بابت یکی از پرطرفدارترین زندانهای جهان به حساب میآید!
شبه جزیرة صخرهها
این منطقه که کمتر از دو ساعت با کاراکاس فاصله دارد، از 350 جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده است. آبهای فیروزهای و بسیار زلال و سواحل مرجانی آن، حتّی انواع حیوانات دریایی را نیز به این سواحل کشانده، چه برسد به آدمیزاد! ناگفته نماند سازمان حفاظت محیط زیست ونزوئلا برای محافظت از اکوسیستم دریایی و اکولوژیکی، این منطقه را هم با عنوان پارک ملّی ثبت کرده تا کسی یوزپلنگهای دریاییاش را شکار نکند!
شهر مریدا
شهری کوهستانی با بلندترین و دومین تله کابین طولانی دنیا، مناظری خارق العاده دارد. در مرکز شهر، یک کلیسای تاریخی با الهام از کلیسای جامع اسپانیا قرار دارد. همچنین دانشگاههای مطرح ونزوئلا نیز در این شهر هستند.
از دیگر جذّابیتهای مریدا، برگزاری هر سالة جشنوارة خورشید در ماه فوریه است. این جشنواره شامل مسابقات گاوبازی، نمایشگاههای فرهنگی، تجاری، کنسرت، رژه، ورزش و رأی گیری ملکة خورشید است.
کوه رورایما
کوهی شگفتانگیز به شکل میز با ارتفاع 2810 متر که قلّة آن مسطّح است و طولی برابر 400 متر دارد. این کوه بر بلندای منطقة جنگلی بین ونزوئلا، گویان و برزیل واقع شده است. قلّة کوه رورایما مانند سرزمین جک و لوبیای سحرآمیز، بالای ابرها در مه فرو رفته است! بارش هر روزة باران بر فراز قلّه منجر به ایجاد تعدادی از بلندترین آبشارهای خیرهکننده و رؤیایی جهان از اطراف کوه میشود. جالب است بدانید این کوه الهام بخش رمان «دنیای گمشده» است!
دلتای Orinoco
اگر از کودکی آرزوی زندگی به سبک خانوادة «دکتر ارنست» را در سر داشتهاید، سفر به این منطقه با جنگلهای استوایی را به شدّت به شما توصیه میکنیم! دلتای اورینوکو، دلتای بسیار بزرگ رودخانهای به همین نام است. از فرودگاه کوچک این منطقه تا خود دلتا باید دو ساعت پارو زد. در حاشیة رودخانه، تعدادی کلبة چوبی برای استراحت به چشم میخورد با سقفی از درخت نخل و پنجرههایی سنّتی که از ورود پشههای چاق و چلّه جلوگیری میکند. اقامت شــبانه در این کلبهها با صدای جنگل و کرمهای شبتابی که لا به لای درختان دیده میشوند، رؤیایی و هیجانانگیز است. روشنایی شب با شمع و طلوع آفتاب با منظرة بخار روی رودخانه «اورینوکو» و «کُرُنی»، سفری ماجراجویانه را رقم میزند. پیادهروی در اطراف دلتا، ماهیگیری، مشاهدة حیوانات جنگل در چند متری و شنا در رودخانه از برنامههایی است که در کمتر نقطهای از جهان گیرتان میآید.
پارک ملّی El Avila
ال ـ آویلا نام سلسله کوهی است که در امتداد سواحل ونزوئلا امتداد یافته است. این کوهها در نزدیکی شهر کاراکاس واقع شده و قسمت شمالی آن را احاطه کردهاند. این پارک برای پیادهروی و کوهنوردی بسیار جذّاب است و با توجّه به زمین ناهموارش، حتّی میتواند کوهنوردان حرفهای را نیز به چالش بکشد؛ البتّه انتخاب مسیر برای پیادهروی بستگی به روحیّة ماجراجویانة خودتان دارد. در این پارک آبشارهای فوقالعادهای وجود دارد و هنگامی که کنار آبشارها بایستید، به شهر اشراف کامل دارید. از ویژگیهای این کوه میتوان به تلهکابین اختصاصیای که از کاراکاس به هتل مستقر در کوهستان کشیده شده، اشاره کرد.
دیدنیهای کاراکاس
دانشگاه مرکزی
از جاذبههای طبیعی که بگذریم، ونزوئلا از نظر جاذبه تاریخی هم کم نمیآورد. دانشگاه مرکزی ونزوئلا که توسّط معمار سرشناس این کشور طرّاحی شده، یکی از شاهکارهای هنر معماری جهان است که 28 هنرمند در اجرای آن همکاری داشتهاند. بنای اوّلیه این دانشگاه در سال میلادی1721 ساخته شد.
زیارتگاه ملّی
این زیارتگاه، مقدّسترین بنا در ونزوئلا ست که در حاشیة شهر کاراکاس واقع شده است. این مکان که قبلاً کلیسا بوده، در سال 1874 به قبرستان بزرگان ونزوئلا تبدیل شد. صحن مرکزی کلیسا، وقف بولیوار است. «سیمون بولیوار»، رهبر جنبش آزادی بخشی است که ونزوئلا را از استعمار اسپانیا نجات داد. در قربانگاه کلیسا نیز تابوت برنزی این قهرمان قرار گرفته است. افرادی که از شهرت کمتری برخور دارند، در راهروها دفن شدهاند. گنبد زیارتگاه ملّی پوشیده از نقّاشیهای متعلّق به دهة 1930 است که تصاویری از زندگی بولیوار را نمایش میدهد و چلچراغ بزرگ نیز که در بالای سر میدرخشد، در سال 1883 به مناسبت صدمین سالگرد تولّد بولیوار در این مکان نصب شده است. نگهبانان، روزانه در چند نوبت و طی مراسمی خاص، جایشان را با جانشینان خود عوض میکنند که این مراسم هم یکی دیگر از دیدنیهای این موزه است.