جولانگاهعشـق؛کویــر
۱۳۹۴/۰۶/۰۹ تعداد بازدید: ۲۱۷۹

جولانگاهعشـق؛کویــر

جولانگاهعشـق؛کویــر
شیرینسیّدی
عشق زیارت، سودای تجارت یا خیال کشور گشایی هر کدام را که در سر داشتند، وقتی فرسنگها جاده کویری را در مقابل خود میدیدند، توقف میکردند. در کویر بیرون از دیوار خانه، پشت حصارِ ده، دیگر هیچ نیست؛ صحرای بیکرانه عدم است؛ خوابگاه مرگ و جولانگاه هول. راه تنها به سوی آسمان باز است، اما طمع انسان یا کنجکاویاش در طول تاریخ او را متوقف نکرده است.
مسافران جنوب ایران برای رسیدن به خراسان و مشهد، در کرمان با سد کویر مواجه میشدند، اما شوق زیارت آنها را وا میداشت تا قدم در این وادی ناشناخته بگذارند.
شهر راور کرمان در خط مرزی کویر قرار دارد. اگر راور را شهر کاروانسراها، قلعهها و برجها بنامیم، چندان بیراه نرفتهایم؛ زیرا در هرگذرگاه این شهر یکی از این سه اثرجلب توجه میکند.
برج میساختند تا بتوانند این گسترۀ عظیم را بهتر ببینند؛ گمشدگان راه یا راهزنان و سارقان نشسته در کمینگاه را رؤیت کنند. نمونهای از این برجها، «برج شفیع آباد» در قسمت شرقی شهرستان راور، جایی نزدیک کویر است؛ سازهای قدیمی و زیبا، اما با ظاهری فرسوده و احتمالاً مربوط به دوران قاجار که هنوز بر قرار است. شنهای کویر بخشی از آن را پوشاندهاند، اما هنوز هم در میان بادهای کویر به دیدبانی مشغول است.
این برج نزدیک کاروانسرای 200 سالۀ ساخته شده از گل و خشت، «اسماعیل آباد» است، اما کاروانسراهای دیگری هم در راور هستند؛ از جملۀ معروفترینها میتوان به: آب بید، حوض پنج، چاه کوران، شریفآباد، دربند و چهل پایه اشاره کرد؛ هرکدام با قصهای در دل خود در طول سالها پذیرای دلهای عاشقِ فراوانی شدهاند.
درختان بید برای «آب بید»، آب انبار بر سر «حوض پنج»، دربند کِشان راهزنان در «دربند»، پایههای امن کوه برای «چهل پایه» یا حتی «چاه کورانِ» یاد آور جنایت نادر، بهانۀ ساخت بنا شدند تا در مسیر زمان برای سازندگان دعای خیر بیاورند.
این کاروانسراها نه فقط مأمن راهیان بودهاند، بلکه نماد هنر ایرانی هم شدهاند. مانند کاروانسرای حوض پنج که در 30 کیلومتری جاده قدیم راور – کرمان که بنایی از نوع کاروانسراهای چهار ایوانی سرپوشیده است، با آب انباری کهن در کنارش که بر ارزش آن افزوده است. در قسمت شرقی این مجموعه راهپلهای وجود داردکه در هر طرف آن سه ایوانچه با طاق جناغی جلب توجه میکند. این سازۀ دلنشین با دوسکوی آجری در دو طرف ایوانچهها برای استراحت کاروانیان و هشتیای در حد فاصل ورودی و حیاط کامل میشود.
این کاروانسراها شاید امروزه با وجود چهار پایان فلزی دیگر کاربردی نداشته باشند، اما از ارزششان کم نمیشود. آنها هنوز هم نماد عشق و ایثار هستند؛ ایثار کسانی که با وجود جنایات جهانگشای بزرگ، نادر شاه افشار، وقتی به مشهد میآیند برای رفتن به مزارش بلیط میخرند؛ گویی گذر از کویر، گذر از کینههای درون است و مردم کویر دلی صاف، چون کویر دارند.