پنهانی ترین جادّه کوه های پارس
۱۳۹۶/۰۲/۳۱ تعداد بازدید: ۲۶۱۶۵


پنهانی ترین جادّه کوه های پارس
استان چهارمحال و بختیاری بر اساس شواهد و قرائن مأمن یکی از دیرپاترین تمدّنهای بشری است. ابزار و مصنوعات سنگی، قدیمیترین آثار کشف شده در این استان است. این آثار شامل ابزارها و مصنوعات سنگی مربوط به دوران پارینه سنگی جدید و آغاز دوره نوسنگی بوده که در غارهای باستانی شهرستانهای شهرکرد، اردل و لردگان به دست آمده و مورد مطالعه قرار گرفته که 10 تا 11 هزار سال قدمت دارد. به علّت وجود رشته کوه های بلند زاگرس که سراسر استان را پوشش میدهند، عبور از چهارمحال و بختیاری بسیار سخت و دشوار است و به همین دلیل در طول تاریخ از هجوم اقوام یونانی، مغول و تاتار در امان بوده است. آثار باقیمانده از قلعههای باستانی ادوار ساسانی و هخامنشی در محدودة رودخانة پر آب و همیشه جاریِ بازفت، گواه این ادّعاست. همچنین آثار به جایمانده در غار شلیل، تنگ جونقان و نیز سنگ نوشتههای باستانی و تاریخی جونقان و پیرغاز همه و همه بیانگر گذشتههای پر اعتبار این منطقه هستند.
ابن بطوطه (۷۰۳-۷۹۹ هجری قمری)، جهانگرد معروف عرب که به کشورهای بسیاری از جمله ایران سفر کرده است، در سفرنامة خود آورده که برای حرکت از ایذه به اصفهان به مدّت ده روز در قلمرو اتابکان، از طریق «جادّة اتابک» که از میان کوههای زاگرس میگذشت، خود را از چهارمحال به اصفهان رسانده است. جادّة اتابک، جادّهای تاریخی به صورت سنگفرش با دیوارههای صخرهای حفاظتی است و در دورههای مختلف تاریخی با نامهای نردبانی، پلّکانی، دزپارت، سلطانی، اتابکی، علویان، لینچ و بختیاری از آن نام برده شده است و ابن بطوطه آن را پنهانیترین جادّه کوههای پارس میداند. این جادّه را میتوان از انشعابات مهمّ جادّة ابریشم دانست که هند را به کرمان، یزد، اصفهان و ایذه را به اهواز واهواز را به بغداد وصل میکرده و ادامة راه تا اروپا از طریق جادّة ابریشم طی میشدهاست. جادّة اتابک یا «دز پارت» شاخههای فرعی زیادی از جمله مسیر «درکش وررکش» را داشته که از راه جونقان به سمت شیراز با نام «راه شاهی»، شاهان هخامنشی از طریق آن از شوش پایتخت زمستانی خود به پارسه (تخت جمشید)، محلّ برگزاری جشن نوروز میرفتهاند.
پس از ورود اسلام به ایران و به ویژه در زمان امام رضا(ع) به خاطر اینکه برخی از یاران امام هشتم که از حجاز و بصره قصد رفتن به توس را داشتند، از ترس گرفتار نشدن در چنگال مأموران حکومت عبّاسی، این جادّة پلّکانیِ پنهان شده در زاگرس را برای رفت و آمد انتخاب میکردند. بعضیها به سلامت به مقصد میرسیدند و گروهی یا فردی جهت ترویج دین در بین ساکنان منطقه باقی میماندند و یا توسّط مأموران خلیفه به شهادت میرسیدند که قبور آنان در بین اهالی مورد احترام است. از این رو به دلیل تردّد علویان از این جادّه، بعضی از مورّخان از آن با نام «جادّة علویان» نیز نام بردهاند.
- کلمات کلیدی:
- پنهانی ترین جادّه کوههای پارس