دیابت و گردشگری
۱۳۹۶/۰۲/۳۱ تعداد بازدید: ۲۵۷۸۶

دیابت و گردشگری
وقتی صحبت از دیابت به میان میآید،انبوهی از سؤالات دربارة علّت بروز بیماری دیابت، انواع آن، راههای پیشگیری، روشهای درمانی، تغدیة بیماران دیابتی و... به ذهنمان خطور میکند. امّا اگر قرار باشد از دریچة گردشگری به بیماری دیابت نگاه کنیم، سه سؤال عمده پیش خواهد آمد که عبارتند از:
1-گردشگران چطور میتوانند در طول سفر از ابتلا به بیماری دیابت پیشگیری کنند؟
2- گردشگران مبتلا به دیابت چطور میتوانند در طول سفر از پیشرفت بیماری خود پیشگیری کنند؟
3- هتلها و دیگر مراکز گردشگری جهت پیشگیری از دیابت چه کارهایی باید انجام دهند؟
پیش از پرداختن به سؤالات فوق، لازم است بدانیم که بیماری دیابت از اختلال در متابولیسم بدن ناشی میشود که طی آن هورمون انسولین به مقدار کافی در بدن وجود ندارد یا انسولین موجود در بدن نمیتواند نقش اساسی خود را در کاهش قند خون اجرا کند. بیماران دیابتی جهت کنترل بیماری خود باید رژیمهای غذایی متعادلی را پیش بگیرند تا قند و چربی خون در حدّ طبیعیحفظ گردد؛ وزن به حد ایده آلنزدیک شود و ضمن تأمین انرژی، مواد مغذّی به میزان لازمبه بدن برسد. بیماری دیابت عموماّ با علایم تکرّر ادرار، تشنگی زیاد، گرسنگی، خستگی، کاهش وزن و کم شدنبینایی و ... ظاهر میشود.
از آنجاکه معمولاً در سفر نمیتوان به راحتی رژیم غذایی را حفظ کرد و ممکن است به غذای سالم دسترسی نباشد، لذا در طول سفر عادات غذایی انسان ناخواسته دچار تغییراتی میشود که اگر مراقب این تغییرات نباشیم، ممکن است پیش زمینةبروز بعضی بیماریها ایجاد شود.مثال بارز این ادّعا وقتی است که گردشگر مدّتی طولانی در یک مجموعةگردشگری و به دور از مراکز فروش محصولات طبیعی مانند سبزیجات و میوهها اسکان دارد و به جای استفاده از میوه در وعدههای غذایی، مجبور به استفاده از خوراکیهای جایگزین مانند انواع شیرینیجات، کیک ، چیپس و ... خواهد شد. از طرف دیگر شیرینی و خوراکیهای یک شهر یا کشور جدید، خود یک جاذبة گردشگری محسوب میشود و گردشگر را به سمت خود جلب میکند؛ مثلاً وقتی شما به شهر یزد سفر میکنید، نمیتوانید از خیر شیرینیجات متنوّع این شهر بگذرید!همچنین به علّت عدم استفاده از غذاهای سالم و رژیمی در منوی غذایی اکثر رستورانها، دسترسی گردشگران به مواد غذایی سالم و طبیعی محدودترو تمایل به استفاده از خوراکیهای مضر بیشتر میشود. اگر گردشگران در طول سفر به رژیم غذایی مناسبی پایبند نباشند، در طول سفر بدنشان مستعدّ بروز امراضی مانند دیابت خواهد شد. از این رو گردشگرانی که مبتلا به دیابت هستند، بهتر است به نکات زیرتوجّه داشته باشند:
- داروهای ضروریتان را به مقدار لازم تهیّه کنید و در سفر همراه داشته باشید و حتّی الامکان تنها سفر نکنید.
- در طول سفر به طور مرتّب میزان قندخون خودرا اندازه گیری کنید.
- ورزش منظّم و روزانه را فراموش نکنید.
- فشار خون خود را تحت کنترل داشته باشید و در میزان مصرف نمک دقّت کنید.
- به علّت حسّاسیت عضو پا لازم است در پیاده رویهای طولانی از کفش مناسب استفاده کرده و بهداشت این عضو را به دقّت کنترل نمایید.
- سعی کنید برنامة غذایی تجویز شده توسّط پزشک خود را به طور منظّم اجرا کنید.
- مقدار کربوهیدرات و چربی دریافتی از غذاها را کنترل کنید.
- قبل از استفاده از غذاهای جدید از ترکیبات موجود در غذا، میزان و نوع قندهای احتمالی استفاده شده در آن غذا اطّلاع کسب کنید.
- پس از مشورت با پزشک متخصّص از محصولات غیر رژیمی استفاده کنید.
- در میان وعدهها از میوههای تازه و سبزیجات استفادهکنید.
- مقادیر متناسبی از ویتامینها را به صورت روزانه دریافت کنید.
- پیاده روی طولانی باعث از دست رفتن آب بدن میشود؛ لذا روزانه حدّاقل 8 لیوان آب بنوشید.
- از قرارگرفتن طولانی مدّت در معرض هوای آلوده خودداری کنید.
- اگر با تورهای گروهی مسافرت می کنید، لیدر تور را در جریان بیماری خود قرار دهید.
- در طبیعتگردیهای طولانی که فاصلة وعدههای غذایی شما را زیاد میکند، جهت مقابله با افت سریع قند خون، خوراکی حاوی کربوهیدرات یا شیرینی همراه داشته باشید.
برخی از توصیه های ارایه شده به ارادة خود گردشگران برمیگرددکه باید در طول سفر نکات ایمنی و کنترلی را رعایت نمایند، امّا برخی از مشکلات از عوامل بیرونی مانند نبود غذاهای رژیمی در منوی غذایی هتلها ناشی میشود که در این خصوص باید برنامهریزی صورت پذیرد.حفظ سلامت گردشگران در طول سفر مسألهای مهم است که باید در گردشگری کشور به آن اهمّیت بیشتری داده شود.به عنوان مثال هتلها و رستوانها باید در تهیّة منوهای غذایی به سلامت مهمانان خود هم توجّه داشته باشند که در این زمینه پیشنهاداتی ارایه میشودکه بهتر است مدیران بخش رستوران و نوشیدنی هتلها به آنها دقّت کنند:
- در بوفههای متنوّع صبحانه به جای شربتهای پرکالری و حتّی مصنوعی، از آب میوه استفاده کنید یا به جای شیر پرچرب از شیرهای کم چرب استفاده کنید.همچنین با در نظر داشتن محدودیت قیمت تمام شده، شاید بتوان با حذف برخی خوراکیها، از میوههای تازه مثل سیب، پرتقال، لیمو و گریپ فروت استفاده کرد.
- در تهیّة سالادها از سبزیجات تازه مانند کاهو، هویج، گل کلم، اسفناج، کلم بروکلی و کرفس به جای سالادهای حاوی کالباس و مایونز استفاده کنید.
- سسرا با سالاد مخلوط نکنید و حقّ انتخاب را به مشتری بدهید و حتّی الامکان سس کم چرب هم در اختیار مشتریان قرار دهید.
- در دورچین غذاها صرفاً از مواد پرکالری مثل سیب زمینی سرخ شده استفاده نکنید.سبزیجات بخارپز یا نیمپز (البتّه بدون کره) جایگزین خوبی است.
- از سوپ های ساده و کم کالری مثل جو( بدون کره و خامه ) استفاده کنید.
- حتّی الامکان در کنار انواع شیرینیجات، کشمش، خرما و انجیر را هم در اختیار مشتریان قرار دهید.
- قند رژیمی تهیّه کنید تا در صورت درخواست گردشگر دیابتی، در اختیارش قرار دهید.
- به جای مصرف فراوان روغن برای پخت غذا از چاشنیهای مناسب استفاده کنید.
- در منوی غذایی حدّاقل یک غذای رژیمی مانند بشقاب سبزیجات قرار دهید.
- به جای ریختن روغن حیوانی روی برنج، با قراردادن قالب کره در کنار برنج، حقّ انتخاب را به خود مشتری بدهید.
- از روغن بدون کلسترول استفاده کنید.
مدیران هتلها باید بدانند رعایت این نکات ساده در سلامت جامعه تأثیر مثبت دارد و فقط به بیماران مربوط نمیشود و همة کارکنان صنعت گردشگری در قبال حفظ و ارتقای سلامت گردشگران مسئول هستند.
- کلمات کلیدی:
- دیابت و گردشگری