خره خرّاطی می کرد، شتره نمد مالی می کرد
۱۳۹۴/۰۹/۰۳ تعداد بازدید: ۱۸۰۰

خره خرّاطی می کرد، شتره نمد مالی می¬کرد!

خره خرّاطی میکرد، شتره نمد مالی میکرد!
این روزها نام ببر و یوزپلنگ از نام استان مازندران جدا نمی شود، امّا چون استثنائاً این دو زبان بسته را نمیتوان برای کسی سوغاتی آورد، میرویم سراغ صنایع دستی استان!
شاید باور نکنید، امّا ساکنان مازندران تقریباً هم عصر با دایناسورها، یعنی از 6 هزار سال قبل از میلاد مسیح در کار تولید صنایع دستی از جمله تبدیل پشم به نخ و ساخت لوازم خانگی با مصنوعات سنگی بوده اند!
نمد مالی
احتمالاً تاریخ آشنایی شما هم با صنعت نمدمالی بر میگردد به خردسالی، آنجا که در شعر میخواندیم:
« اسبه عصّاری می کرد
خره خرّاطی می کرد
سگه قصّابی می کرد
شتره نمد مالی می کرد»!
امّا همیشه این پیشۀ «شتره» برای من یکی که سؤال بود!
دوستی شمالی داشتم که خیلی تمایل به سفر به وطنش نداشت و میگفت «کلی وقت میگذاری و موهایت را سشوار و اتو میکنی و چیز میز میمالی، امّا به محض اینکه پایت را بیرون میگذاری موهایت پف کرده و وز وزی میشود»! اساس نمد مالی نیز همین خاصیّت «وز»، البتّه این بار در موهای ببعی است! وقتی پشم در مجاورت حرارت و رطوبت قرار میگیرد، مجعّد شده و الیاف آن در هم فرو میرود و پوستههای آن از باز شدن الیاف جلوگیری میکنند. این در هم رفتگی که حاصل هماهنگی در حرکات دست و پای نمدمالان و صدای یکدست «هِی هِی» آنان حین مالیدن پشمهاست، ایجاد بافتی میکند که نمد نام دارد.
رنگ طبیعی نمد همان رنگ طبیعی پشم گوسفندان به رنگهای سفید، سیاه و قهوهای است؛ مگر اینکه گوسفندانش فشن بوده و موهایشان را رنگ و مِش کرده باشند!
قالی خرسک
قالی خرسک یا قالی کلاردشتی. حتّی اگر تاجر فرش هم باشید، باز هم بعید است که نام این قالی به گوشتان خورده باشد. این قالی درشت بافت جز اندک طرفدارانی در اروپا معمولاً خریدار ندارد. شاید علّت آن هم نقوش ذهنی، بدون نقشۀ قبلی و همینطوری یهویی بافندگان باشد! مروری بر اسم چند نقش قالی خرسک، شاید اقبال کم این نوع فرش را بیشتر توجیه کند! : نقش چخماقی، مجمهای، عینکی، خرکی و سیخ کبابی.
از جمله گلهای این فرش نیز که نمایانگر زبان زیبای مازنی است، میتوان به گل شاخ نر، چنگ گربه، گل کلوچه، حلوا قجل، لوله پنجه، پیچ پیچی و بز چلچلهای اشاره کرد. (تصوّر کنید مثلاً «گل بز چلچلهای» چه شکلی ممکن است باشد؟!)
ضریح، صندوق مزار و اُرسی
یکی از صنایع جالب مازندران که قابل سوغاتی دادن هم نیست!، صنعت ساخت ضریح و صندوق مزار است. کافی است یک بار به مازندران سفر کنید تا بارها و بارها گنبد و گلدستههای طلایی مسیر جادّه را با مرقد امامزادهها اشتباه بگیرید! ساخت پنجرههای چوبی اُرسی با نقوش زیبای سه گوشه و چهار گوشه، ستارههای چهار و هشت پر و شیشههای رنگارنگ از دیگر هنرهای مردمان این دیار است.
کندهکاری روی چوب
اگر گردشگران عزیز استان، درختی در جنگلها باقی بگذارند، مازنیها مجال هنرنمایی روی چوب را با اشیایی چون تخته شطرنج، تخته نرد، مجسّمه، ظروف چوبی و... پیدا خواهند کرد.
لاک تراشی
این لاک که زمین تا آسمان با لاک ناخن تفاوت دارد!، عبارت است از ساخت وسایل چوبی از تنه و ریشۀ درختان. به عنوان مثال، استادکاران لاکتراش میتوانند ظروفی از ریشۀ برخی درختان بسازند که عمری بالای یک قرن دارند. برخی از ظروف جالب این حرفه عبارتند از:
«قند چوله» یا همان قند شکن خودمان، «دانه پاش» که عبارت است از یک سینی حرفهای ویژۀ پاک کردن حبوبات و برنج، «تنباکو چوله» ظرفی اختصاصی برای تنباکو، سیر کوب و ...
از دیگرصنایع دستی استان میتوان به جاجیمبافی، گلیمبافی، حصیربافی، سفالگری، جوراببافی و موجبافی(بافت چادر شب) و از جمله سوغات خوردنی آن به انواع ترشیجات، مرباها، مرکّبات و برنج اشاره کرد.