زیره به کرمان میبری؟
۱۳۹۴/۰۶/۰۹ تعداد بازدید: ۲۷۳۵

زیره به کرمان میبری؟!

زیره به کرمان میبری؟!
منصوره احمدی
از آنجا که یکی از آداب سفر سوغاتی بردن است و اگر به سفر بروید و دست خالی برگردید یک جورهایی بی ادبی است! پیشنهاد میکنیم قبل از سفر به کرمان و دور زدن در بازارهای آن حتماً این مطلب را بخوانید.
اساساً سوغات کرمان بر دو قسم است: خوردنی و غیر خوردنی!
سوغات غیرخوردنی:
فرش کرمان :یکی از گران قیمتترین سوغات کرمان قالی آن است. کرمانیها از دوره صفویه، یعنی بیش از 400 سال قبل قالی می بافند و آثار ارزشمندی چون فرش 400 متر مربعی بافت صد سال پیش که هماکنون در کاخ سنای آمریکا پهن است یا قالی زیر ناقوس بزرگ آزادی، از جمله فرشهای معروف کرمانیهاست.
یکی از شگفتیهای قالی کرمان خرداد ماه امسال رقم خورد، وقتی یک میلیاردر آمریکایی قالی 6 متری قرن هفدهم میلادی را در حراج نیویورک به قیمت 120 میلیارد تومان خرید! علاوه بر این آیا میدانید لقب سلطان فرش جهان متعلّق به استاد مرحوم ارجمند کرمانی است؟
گلیم «شیریکی پیچ»: مهمترین صنعت دستی سیرجان استان کرمان است که از دور شبیه قالی به نظر میرسد، امّا بیشتر که به چهرهاش دقت میکنی میبینی ای دل غافل این که گلیم است! البتّه بافت آن دقیقاً به اندازه قالی سخت و وقتگیر است. به نظر میرسد یک پیچی این وسط به شیراکت گذاشته شده باشد! ولی «شیریکی پیچ» در حقیقت نامی است که بافندگان روستایی و عشایر کرمان دلشان خواسته و بر این نوع گلیم نهادهاند! کسی از شما میپرسد مثلاً چرا اسمتان «قلی» است؟!
پته :پته که البتّه کمی با پتو فرق دارد! یکی از زیباترین صنایع دستی کرمان محسوب میشود. پته از دوخته شدن نخهای رنگارنگ روی پارچه ویژهای به نام عریض حاصل میشود. هر چه دوخت پته ریزتر و ظریفتر باشد، کیفیّت و قیمت آن بیشتر خواهد بود. امروز پتهدوزی در قالب محصولات مختلفی از جمله رومیزی، سجّاده، بقچهای(برای لباس و جهیزیه عروس)، سوزنی برای زیر انداز حمام، رو لحافی، لباسهای فاخر مجلسی و حتی کِش و تِل موی سر نیز عرضه میشود.
شالبافی: یکی دیگر از صنایعدستی در آستانه انقراض کرمان، شالبافی است. شال کرمان در گذشته چنان ارزشمند بود که با شال کشمیر مقایسه میشد؛ اوّلاً پوشش شاهان و ثروتمندان به شمار میرفت و ثانیاً به عنوان کالای سرمایهداری نگهداری شده و موقع نیاز و تهیدستی آن را گرو میگذاشتند. اگرچه در دوره امیرکبیر از تولید آن حمایت زیادی شد تا جایی که به آن شال امیری میگفتند، ولی امروزه رونق خود را به شدّت از دست داده، شاید به این علّت که آخر شال هم شد گرو؟! تصور کنید برادرتان بازداشت شده و شما شال به دست میروید کلانتری، آخر همان افسر نگهبان قاه قاه به شما نمیخندد؟!
حنا: البته نه آن «حنا دختری در مزرعه»! بلکه از آن حناهایی که پیش بعضیها رنگی ندارد! حنا از جمله سوغاتیهای کرمان است که معمولاً به عنوان دارو و رنگ مورد استفاده قرار میگیرد.
بافت انواع بادبزنهای دستی، پوشش کوزه، حصیر از برگهای نخل، قلمزنی مس، معرّقکاری، کاشیکاری و ساخت انواع چاقو، انبر و قندشکن هم از دیگر هنرهای دستی کرمان است.
از دیگر سوغات غیرخوراکی کرمان شاید بتوان به هوشنگ مرادی کرمانی، میرزا رضا کرمانی، شاگرد سیّد جمال الدّین اسدآبادی و خواجوی کرمانی از شاعران بزرگ قرن هشتم اشاره کرد!
سوغات خوردنی:
کلمپه: نوعی شیرینی مخصوص کرمان که وسط آن با مغز خرما و گردو پر شده و خمیر آن از آرد، روغن و برخی گیاهان معطر درست میشود. از ویژگیهای این شیرینی کم ضرر بودن به علّت استفاده از شهد خرماست. نمونههای کپیرایتی آن در سایر شهرها نیز پخته میشود، ولی مزّهاش قابل مقایسه با نمونههای اورجینال آن نیست!
پسته: همان کالای سوپر دو لوکس که پوستش هم پز دادن دارد، چه رسد به سوغات آوردنش!رفسنجان با داشتن رتبه اوّل تولید پسته در کشور، آمار صادرات به بیش از 40 کشور جهان را در کارنامه خود دارد. علاوه بر رفسنجان، سیرجان، زرند و راور نیز صادرکننده هستند. انواع پسته استان کرمان شامل: اوحدی ، فندقی، کلّه قوجی یا احمد آقایی، سبز پسته، سفید پسته، شستی واحدی، بادامی، کدویی، کرمانی، رباطی، راوری، قرمز، ممتاز و.. است.
زیره:ازجمله مهمترین، معطرترین و ضرب المثلدارترین(!) سوغات کرمان، زیره سیاه کوهی است. در شهرت زیره همین بس که جزو معدود گیاهان دارویی است که برای خود ضرب المثل دارد! زیره پلو و دم کرده این گیاه خواص دارویی زیادی دارد.

قوّتو یا قاووت :پودری مقوّی که از ترکیب ۴۰گیاه مانند سیاهدانه، خرفه، قهوه، کنف، جو برشته، بذر کتان، موردانه و... تهیّه میشود و از جمله واجبات پذیرایی کرمانیها به خصوص در مراسم تولّد نوزاد است! این خوراکی انرژیزا برای تقویت حافظه، قوای جسمانی، تقویت عمومی بدن و رفع ضعف و بیحالی بسیار مؤثّر است. «قوّتو» برای کرمانی جماعت یک چیزی تو مایههای «اسفناج» برای «ملوان زبل» و «عسل» برای «بامزی» است!
خرما :12 درصد از نخلستانهای کشور در استان کرمان قرار دارند و بیشترین تولید خرمای استان کرمان در بم و شهداد( شهرِ شهداد نه «شهداد روحانی»، رهبر ارکستر!) تولید میشود و معروفترین آنها خرمای مضافتی و بزمانی است.